Un-tangling doll hair – Kuinka selvittää nuken takkutukka?

 photo IMG_5434.jpg photo IMG_5577.jpg

Before and after – Ennen ja jälkeen

 photo IMG_5435.jpg

Leikin jäljiltä nuken hiukset näyttää usein tältä… onko mitään tehtävissä? Tottakai on!

Doll hair often end up looking like this. Don’t worry, that can be fixed!

 photo IMG_5436.jpg

Käytä nukelle sen omaa harjaa. Pidä nukkejen ja ihmisten harjat erillään, nuken harja ei sovi ihmisten hiuksille ja oma hiusharjasi voi vahingoittaa nuken tukkaa.

Use doll’s own brush. Don’t use it on your hair, and try not to use your brush on doll hair.

 photo IMG_5437.jpg

Harjaa nuken hiukset varovasti pieni osio kerrallaan, aloittaen latvoista. Vältä repimistä, tukka saattaa irrota liian kovassa käsittelyssä

Brush the hair carefully in little sections, starting from the tips. Try not to pull the hair too much to avoid severe hair loss.

 photo IMG_5438.jpg

Varovaisuutta! Kuumenna esim. vedenkeitimessä vettä, kaada sitä laakeaan, kuumuutta kestävään asiaan. ja pidä huoli, ettei lapset tai lemmikit pääse kaatamaan astiaa. Kasta nuken hiukset veteen, tässä tökin tikulla hiuksia jotta vesi pääsee joka puolelle. Jos kuuma vesi pelottaa, voit myös käyttää kuumaa vettä suoraan hanasta, ja lisätä siihen hieman huuhteluainetta. Siivouskäsineitä on myös hyvä käyttää.

Now be careful! Boil some water – or use hot water on tap and add a bit of laundry softener – and pour it on a large, heat resistant bowl. Put the doll hair first in the bowl, and try to soak the hair completely. Here I’m poking the hair with a stick. You may also use cleaning/dishwashing gloves. And also, make sure kids and pets can’t reach the hot water!

 photo IMG_5440.jpg

Tässä minulla on muovipussi suojaamassa alustaa, nyt vain harjataan märkiä, kuumia nuken hiuksia… muutaman kerran kun kastaa kuumaan veteen ja harjaa, hiusten pitäisi suoristua. Ole vieläkin varovainen kuuman veden kanssa!

Now, here I am brushing the hot wet hair on top have a plastic bag. Brush, brush brush… Repeat couple of times if needed, by soaking the hair again with hot water and brushing. Remain careful with the hot water…

 photo IMG_5445.jpg

Viimeisen harjauksen tein muotoonsa, eli vedin hiuksia alaspäin.

Lastly, brush the hair downwards

 photo IMG_5449.jpg

Nyt vain odotellan, että tukka kuivuu. Latvojen takulle ei voi enää mitään, mutta onneksi nuken tukka on niin pitkä, että sen voi surutta leikata

Now well just wait until the hair is dry 🙂 The tips were too frizzy to come straight, but luckily doll hair is so long you can just cut them off.

Advertisements

2 thoughts on “Un-tangling doll hair – Kuinka selvittää nuken takkutukka?

  1. I went back over my notes…if you want to get rid of the frizzy ends…soak them in fabric softener first and then drape the ends over the corner of the sink and pour boiling water from your kettle straight onto them and then comb the ends whilst still hot with a really fine comb. The ones the pharmacy sells for head lice is the best to get the ends straight. Have fun !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s